Klockan som hjälper dig att investera rätt

Investeringsklockan publicerades för första gången i tidningen Evening Standard 1937 för att, åren efter kraschen på Wall Street, påminna allmänheten om att ekonomin inte bara går ned. Den går både upp och ned och med en tydlig regelbundenhet. Ett varv i denna klocka beskriver en konjunkturcykel på 7-9 år. Det knepiga är att det är svårt att veta exakt vad klockan är. Exempelvis är varje timme inte lika lång, säger Stefhan Klang. Kortast är avmattningsperioden mellan kl. 3-6 som i den senaste cykeln egentligen bara varade några månader.

Investeringsklocka

Finns inte i klockaffärer

Så det gäller att försöka lista ut vad klockan är utifrån olika indikatorer. Det senaste året har råvarupriserna sjunkit, liksom räntorna, liksom valutan, liksom aktiepriserna. Det tyder på att ekonomin går mot en recession. Många bedömare har dragit just den slutsatsen. Men är det kl. 5, 6 eller 7?
Kanske är det denna osäkerhet som gör att investeringsklockan inte säljs i klockaffärer. Däremot används den av ansedda ekonomiska rådgivare över hela världen för att beskriva läget och ju bättre förvaltaren är desto bättre är han eller hon på att pricka in vilken tid det är.
-- Det är otroligt hur aktuell klockan fortfarande är. Jag använder den själv, inte minst för mina privata investeringar, säger Stefhan Klang.
-- Den räddade mig från raset som började 2007, då jag bedömde att klockan var omkring 1. Det var dags att skifta över till räntebärande och lågrisk hedgefonder och i juli det året kom vändningen.
Nu när du säger att klockan är 7.40, då kommer alltså aktiekurserna att stiga enligt klockan. Har du själv börjat köpa aktier?
-- Absolut, jag började i oktober.

Se över ekonomin fyra gånger per år

Stefhan Klang, som började sin yrkeskarriär som gymnasielärare i matematik och samhällskunskap, berättar att han ser över sin privatekonomi omkring fyra gånger om året. Han har en depåförsäkring, som gör att han enkelt kan handla med till exempel aktiefonder och räntebärande papper och slipper betala reavinstskatt. Depåförsäkringar beskattas med en årlig avkastningsskatt istället.
Hur han placerar pengarna? Ja, det beror förstås på hur mycket han bedömer att investeringsklockan är.
-- Jag ser på A-Ekonomi och läser näringslivssidorna. Där finns informationen, säger han.